2 Milyondan Fazla Memuru Mağdur Eden CHP Protesto Edildi

2 Milyondan Fazla Memuru Mağdur Eden CHP Protesto Edildi

08 Mart 2024 Cuma 15:46
2 Milyondan Fazla Memuru Mağdur Eden CHP Protesto Edildi

Memur-Sen, Toplu Sözleşme İkramiyesinin iptaline neden olan karara tepki göstermek amacıyla kamu görevlileri ile birlikte CHP Genel Merkezi önünde protesto gerçekleştirdi. Protestonun ardından CHP önüne siyah çelenk bırakıldı.

Memur-Sen’in büyük emek ve mücadele ile elde ettiği ve kamu görevlilerine aylık 345 lira ek gelir sağlayan ‘Toplu Sözleşme İkramiyesi’ kararı, CHP’nin talebi, Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile iptal edildi. Yaklaşık 2 milyon 200 bin kamu görevlisinin etkilendiği ve sendikal mücadeleyi teşvik etmek yerine baltalamaya ilişkin olduğu düşünülen bu karar büyük tepkilere neden oldu. CHP Genel Merkezi önünde bir protesto gerçekleştiren Memur-Sen teşkilatı ve kamu görevlileri alınan karara tepki göstermek amacıyla bir basın açıklaması yaptı.

chpprotesto1Açıklamada konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emek, ekmek, adalet ve özgürlük mücadelesi verirken her zaman haktan yana olduklarının altını çizerek, “Erdemli sendikal mücadelemizi sürdürürken hakkı gözettik, hakkaniyeti savunduk. Ülkemizin demokratikleşmesine katkı sağlarken de kamu görevlilerinin kazanımlarının artırırken de hep bu şiarla hareket ettik. Ancak, biz bu mücadeleyi verirken, emeğin değerini artırmaya çabalarken; maalesef birileri de emeğin ve emekçinin kuyusunu kazarak, elde edilmesini sağladığımız hakkın yok edilmesine neden olmuştur. Konuştuklarında mangalda kül bırakmayan, emek diyen, emekçi diyen, sosyal adalet diyen, alın teri diyen, ana muhalefet partisinin, diliyle icraatı birbirine uymuyor, reklam yüzü ile, gerçek yüzü birbirini tutmuyor. 2005 yılında yapılan toplu görüşmelerde, Sendika Ödeneği adıyla ilk kez sendikal literatüre giren Toplu Sözleşme ikramiyesi CHP marifetiyle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Buna rağmen, 375 sayılı KHK’da 3 ayda bir 45 TL olarak ödenmesi hüküm altına alınan bu ikramiye her toplu sözleşme döneminde Memur-Sen sayesinde artırılmış ve dikkate değer rakamlara doğru yükseltilmiştir. Yükseltilmeye de devam edilmektedir” dedi.

chpprotesto5

“CHP, memur aylıklarının düşmesine neden oldu”

Kamu görevlilerinin en az yüzde 2’sini üye kaydeden sendikaların üyelerine miktarı toplu sözleşmeyle belirlenecek tutarda “Toplu Sözleşme İkramiyesi” ödenmesi hükmünün 2022 yılında getirildiğini hatırlatan Yalçın, “Yetkili Konfederasyon olarak, toplu sözleşme masasında yoğun uğraşlar sonucu elde ettiğimiz ve 2023 Mayıs verilerine göre 2 Milyon 18 bin, bugünkü rakamlarla 2 milyon 200 bin rakamına yaklaşan memura aylık 538 TL gelir sağladığımız ‘Toplu Sözleşme İkramiyesin’ ilişkin hüküm CHP’nin; basiretsiz, sorunlu ve sorumsuz muhalefet anlayışının bir tezahürü olarak Anayasa Mahkemesi’ne ilgili mevzuat hükmünün tamamının iptali için başvurmasıyla, mahkeme tarafından, evrensel hukuk kurallarıyla açıkça çelişen mesnetsiz gerekçelerle iptal kararı verilmiş memurların aylık 345, yıllık 4 bin 150 Lira hak kaybına uğramasına neden olunmuştur. Yani CHP, 2 Milyon 200 bine varan memurun cebindeki 345 liranın çekilmesine, aylıklarının düşmesine, hakkının, hukukunun yok edilmesine neden olmuştur. Bu, açıkça emek düşmanlığıdır, emekçi düşmanlığıdır, hak düşmanlığıdır. Her ne kadar Anayasa Mahkemesi sadece Toplu Sözleşme İkramiyesine ilişkin hükmü iptal etmiş olsa da iptal başvurusunda CHP’nin, Toplu Sözleşme İkramiyesi yanında Toplu Sözleşme Desteğinin de İptal edilmesini, yani sendikalı tüm kamu görevlilerinin ilave ödemelerinin yok edilmesi için dava açtığını tüm kamu görevlilerinin bilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yalçın: 190 lira bile alınamayacaktı

Yalçın, CHP’nin imar ve ihya yerine imha gayretleriyle yaptığı başvuru sonucunda memura, memur sendikalarına ve memur sendikacılığına bakış açısı çarpık olan, çağın gerisinde kalarak uluslararası hukuktaki gelişmeleri ıskalayan Anayasa Mahkemesi’nin sendika üyesi bütün kamu görevlilerinin aylık sadece 190 lira “toplu sözleşme desteği” alabileceğine hükmettiğine dikkat çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer’in yalan ve iftiralarda dolu açıklaması ile Memur-Sen’i sorumlu tutmasına tepki gösteren Genel Başkan Ali Yalçın, şunları söyledi: “Gerçekleri çarpıtarak kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamadan imza attığı iptal başvurusundan habersiz olduğu ve telaşla, Mağdur ettikleri 2 Milyondan fazla kamu görevlisinin sorumluluğundan kaçtıkları anlaşılmaktadır. Şimdi soruyorum size dava dilekçesi ortada. Amacınız, iddia ettiğiniz üzere tüm sendikalı kamu görevlilerinin 538 lira almasını sağlamak idiyse neden aylık 190 lira tutarındaki toplu sözleşme desteğinin iptali için de dava açtınız? Anayasa Mahkemesi bu talebinizi de yerinde bulsaydı bugün 190 lira bile alınmıyor olacaktı.”

chpprotesto3

“Bu nasıl ana muhalefet”

Kamu görevlilerinin bu ayki kaybının 750 milyon lira olduğunu ifade eden Yalçın, “Türkiye’de 135 siyasi parti var; hazine yardımını sadece yüzde 3 barajını geçenler alabiliyor, CHP olarak 2024’de barajı geçtiğiniz için hazineden alacağınız 1 milyar 8 yüz milyon lira parayı hak kaybına neden olduğunuz memurlara verecek misiniz? Memurun zararını tazmin edecek misiniz? Oluşturduğunuz boşluğu, ‘Önerge verdik bak’ diyerek illüzyonla atlatamazsınız. Dünyanın her yerinde ana muhalefet emekçinin yanında olur, toplu sözleşmelerde biz mücadele ederken hiç yanımızda göremedik sizi, bu nasıl ana muhalefet! Onlar ne kadar uğraşsa da, çabalasa da memurun hakkına halel getirmeye yeltense de Anayasa Mahkemesi’ni bu aymazlıklarına alet etse de biz Memur-Sen olarak memurların haklarını korumayı, kazanımlarını artırmayı, ilave ödemeler almalarını sağlamayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrası toplu sözleşme kazanımlarının korunması için gerekli girişimleri yaptıklarını ifade eden Yalçın, 1 saat içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklama ile çağrılarının karşılık bulduğunu söyleyerek, “Sayın Bakan, Anayasa Mahkemesi’nin bu hukuksuz ve garabet kararının hatalı ve yanlışlığına vurgu yapmış, bu noktada gerekli adımları atacaklarını beyan etmiştir. Kamu görevlisi arkadaşlarımız müsterih olsunlar. Memur-Sen varsa mücadele vardır, Memur-Sen varsa hak vardır, Memur-Sen varsa adalet vardır, hakkaniyet vardır, kazanımlar vardır. Memurun hakkına el uzatanların, parasına göz dikenlerin bu pervasızlıklarını yanlarına kâr bırakmayacağız. Hükümete çağrımız En kısa sürede çözüm üretilmeli, toplu sözleşmenin tarafları olarak mağduriyet önümüzdeki aya kalmadan giderilmelidir” dedi ve konuşmasını tamamladı.

Gerçekleştirilen açıklama sonrasında CHP Genel Merkezi önüne siyah çelenk bırakıldı.

 

 

Görüntülenme 94