4 / C linin de Ailesi Var.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.03.2..

01 Ocak 1970 Perşembe 02:00
4 / C linin de Ailesi Var.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 02.03.2011 tarih ve 2550 sayılı Genelgesinin 1/a maddesinde sayılanlar dışındaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi uyarınca istihdam edilen geçici personele yer verilmemesi yönünde yapılan eksik düzenlemenin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile, bu Genelgenin dayanağı olan 25 Şubat 2011 tarih ve 27857 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 118. maddesiyle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek madde 8de sayılanlar dışındaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi uyarınca istihdam edilen geçici personele yer verilmemesi yönünde yapılan eksik düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla, Anayasa Mahkemesine iptal davası başvurusunda bulunulması istemiyle MEMURSEN (Eğitim-Bir-Sen) tarafından Danıştayda dava açıldı.

Dava dilekçesinde, "...657 sayılı Kanunun 202, 203 ve 204. maddelerinde, memurlara aile yardımı ödeneğinin verileceği, bu ödeneğin devlet memurlarına her ay aylıkları ile birlikte ödeneceği ve hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödeneceği ve borç için haczedilemeyeceği; memurun, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanacağı hükme bağlanmış olup, bu düzenleme genel olarak kamuda görev yapan ve kamu personeli olarak adlandırılan tüm personel için geçerli olup, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesine göre istihdam edilenlere aile yardımının ödenmemesinin hiçbir hukuki dayanağı bulunmamaktadır.

Diğer yandan, günümüz koşulları göz önüne alındığında, değişen ve gelişen insan hak ve özgürlüklerine, çalışanların hayatını korumaya yönelik belirlenen kurallara rağmen hala bunlara aykırı bir kısım düzenlemelere yer verildiği görülmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan 4/C sözleşmeli personel ile kadrolu devlet memurlarının her ikisinin de üstlendikleri görev kamu görevi olup, sorumlulukları da aynı olmasına rağmen, kadrolu devlet memuru olanlara, 657 sayılı Kanunun yukarıda yer vermiş olduğumuz hükmünde aile yardımının ödeneceği belirtilmiş, aynı şekilde sözleşmeli personele de bu hak tanınmış fakat iptali istenen genelgede ve 6111 sayılı Kanunda sayılanların dışındaki farklı gruplarda  yer alan bu  kamu görevlilerinden;  hizmet akdiyle çalışan 4/Cli personele yer verilmeyerek eksik düzenleme yapılmıştır. Belirli süreli hizmet akdiyle çalışan sözleşmelilerin, birçok konuda idarenin tek taraflı iradesine bırakılmaları onların verimini azaltmakta ve hizmet kalitesini düşürmektedir. Dava konusu düzenleme nesnellikten uzak olup, hukuka ve insan haklarına aykırıdır. Bu durum başta Anayasa olmak üzere, 657 sayılı Kanuna ve uluslararası sözleşmelere de açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle iptal edilmelidir" ifadelerine yer verildi.