Toç Bir-Sen 25. Başkanlar Kurulu'nda teşkilata seslenen Genel Başkan Kaya,
20 Ekim 2015 Salı 19:08Toç Bir-Sen’in Antalya’nın Kumluca ilçesinde gerçekleştirdiği 25. Başkanlar Kurulu Toplantısı, ikinci gününde de tüm coşkusuyla devam etti.
Antalya’da gerçekleştirilen Toç Bir-Sen 25. Başkanlar Kurulu’nun ikinci gününde de teşkilat mensuplarıyla düzenlenen toplantılarda bir araya gelindi.
İkinci toplantının ilk oturumunda toplantının açılış konuşmasını yapan Toç Bir-Sen Genel Başkan Vekili Sabri Kızılkaya; “Toplantıya gösterilen ilgiye teşekkür ederek, Toplu Sözleşme öncesi ve müzakerelerinde çok başarılı bir dönem geçirdiklerini belirterek, "tüm tarım-orman çalışanı kardeşlerimiz için tarihi kazanımlar elde ettik’’ dedi.
Toç Bir-Sen’in, Üçüncü Dönem Toplu Sözleşme kazanımları konusunda bir konuşma yaparak teşkilatı bilgilendiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Toplu Sözleşme masasına taşıdıkları teklifleri hazırlarken çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini belirterek, ‘’Sorunları çözüme kavuşturmak için öncelikle sorunu doğru tespit etmek önemlidir. Dolayısıyla bizler tarım-orman hizmet kolumuza ilişkin masaya taşıdığımız teklifleri hazırlarken öncelikle hastalığın teşhisini doğru yaptık. İstişare mekanizmalarını devreye koyduk, akademik çalışmalar ve çalıştaylar düzenledik. Teklifleri hazırlarken ILO standartlarını, insan temel hak ve hürriyetlerini, çalışma barışı ve adaleti gibi hususları göz önünde bulundurmanın yanı sıra sorunlara insani ve vicdani olarak baktık. Mesai arkadaşlarımızın sorunlarını teklife dönüştürerek Devlet Planlama Başkanlığı’na sunduk’’ dedi.
Tüm hazırlık aşamalarının ve müzakere süreçlerinin başarılı geçtiğini ifade eden Genel Başkan Kaya, ‘’Bizler 38 bini aşkın bir ekibiz, bir takımız. Bağıtlanan Üçüncü Dönem Toplu Sözleşmesi’nde yazdığımız destan, elde ettiğimiz tarihi başarı hepimizindir. Bundan sonraki süreçte durmuyoruz; tarım-orman çalışanı kardeşlerimiz için mali, sosyal ve özlük haklarında çıtayı daha yukarılara taşımak için kararlı mücadelemize devam ediyoruz’’ dedi.
Toplu Sözleşme’de elde edilen kazanımları tüm tarım-orman çalışanlarına ulaştırmanın, iyi anlatmanın tüm teşkilatın ve üyelerin sorumluluğu olduğunun altını çizen Kaya, ‘’Sözde sendikacılar bal üretemedikleri gibi ellerindeki sirkeyi bizim ürettiğimiz ballara damlatma gayreti ve gafleti içine düşmüşlerdir’’ dedi.
Kaya, Toç Bir-Sen’in bağıtlanan Toplu Sözleşme’de tarım-orman hizmet koluna ilişkin elde ettikleri kazanımların yer aldığı bir slayt gösterisiyle birlikte tüm kazanımları maddeler şeklinde anlatarak içeriği hakkında bilgiler verdi. Kaya, Toplu Sözleşme’de hizmet kolunun kanayan yarası TAR-GEL Projesi; Orman Genel Müdürlüğü’nde uygulanan, aile birliğini ve bütünlüğünü tehdit eden, iş motivasyonunu ve verimliliğini düşüren rotasyon; lisans tamamlama ve OGM’de yangın fazla mesai ücretini artırmak gibi konularda geri adım atmadıklarını belirterek, bu ana kronik sorunlara neşter vurduklarını, Toplu Sözleşme’nin kapsamını genişlettiklerini söyledi.
Toplantı, teşkilatın Toplu Sözleşme kazanımlarına yönelik sorularının cevaplandırılması ve düşüncelerini paylaşmalarının ardından sona erdi.
Toplantının ikinci oturumunda ise Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri teşkilata hitap etti. İlk sunum Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk tarafından yapıldı. Öztürk sözlerine; “Memur-Sen’in ve Toç Bir-Sen’in tohumlarını atmış olan; Türkiye’nin en büyük sivil sesi, en büyük gücü haline gelmesinde büyük emekleri olan, ebediyete irtihal eden Mehmet Akif İnan ağabeyimiz başta olmak üzere, Tahsin Suda, Serdar Güllüoğlu, Remzi Şanlı kardeşlerimize ve adını sayamadığım tüm dava arkadaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek başladı.
Teşkilata Toç Bir-Sen’i tarım-ormancılık hizmet kolunda rakipsiz hale getirdikleri için teşekkür eden Öztürk; “Teşkilata gönül vermiş insanların sorumluluğu büyüktür. Yükümüz ağır, dava büyük; coğrafyamız yanıyor. Burada sizlere, bizlere, hepimize büyük görevler düşüyor. Bu görevi üstlenen siz lider karolarımıza; İl ve Şube Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri, İşyeri Temsilcileri, Kadınlar ve Engelli Çalışanlar Komisyonu üyelerimize şükranlarımı sunuyor, akıttığınız ter, emekten dolayı teşekkür ediyorum ” dedi.
Toç Bir-Sen’in bu yıl sekizinci kez 37.908 üye sayısıyla yine yetkili sendika olduğunu kaydeden Öztürk; “Hizmet kolumuzdaki sendikaların tamamının üye sayısının iki buçuk katına ulaştık. Ama yetmez “Öncü Teşkilatın Liderleriyle, Soylu Mücadelemizde Hedefimiz 50.000 Üye” diyerek teşkilatın bu sayıya ulaşacağına canı gönülden inandıklarını kaydetti.
Teşkilatlanmaya ilişkin bilgilendirme ve değerlendirmelerde de bulunan Öztürk konuşmasını: “Memur-Sen’e ve Toç Bir-Sen’e gönül veren siz dava erleri “Samsun daki sel felaketinde selzede kardeşlerimize aş oldunuz, Pakistanlı kardeşlerimize sel felaketinde ev oldunuz, Arakan’daki yetimlere yetimhane oldunuz, Gazze’deki kardeşlerimize şifa hastanesi oldunuz, Kobani’den gelip Türkiye’ye sığınanlara battaniye oldunuz, Suriye’den muhacir olarak ülkemize gelen kardeşlerimize ensar oldunuz. Bu bağlamda hepinizi tebrik ediyor, bu mücadelenin devam etmesini diliyorum” diyerek sonlandırdı
Programda teşkilata hitap eden Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nail Süngü, mali konuların şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından hassas ve önemli konular olduğunu ifade ederek mali konulara ilişkin bilgilendirmelerde ve değerlendirmelerde bulundu.
Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatih Doğan da Toplu Sözleşme süreci, Kamu Personeli Danışma Kurulu, Kurum İdari Kurulları ve kazanımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde büyük bir zafere imza attıklarını kaydeden Doğan, Toplu Sözleşme masasına taşınan taleplerin teşkilatla yapılan istişareler ve toplantılar neticesinde çıktığını kaydetti. Son 14 yılın en iyi Toplu Sözleşmesinin MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN tarafından yapıldığını söyleyen Doğan kazanımların tüm üye ve çalışanlara en iyi şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.
Bir selamlama konuşması yapan Basın ve İletişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Ethem Gürsoy, sendikanın ve sendikal faaliyetlerin tanıtımında, kamuoyuyla ve üyelerle paylaşılmasında basının ve medyanın önemine dikkat çekerek haber yazma, basın, iletişim ve sosyal medyaya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Eğitim ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şahin Değirmen, 25. Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını temenni ederek toplantı kapsamında yer alan eğitim ve sosyal etkinliklerin teşkilat açısından olumlu geri bildirimler sağlayacağını kaydetti. Sendikacılıkta en önemli konulardan birinin eğitim olduğuna dikkat çekerek ‘’Bugün neden ailelerimizden uzakta buradayız?’’ diye sordu. Değirmen; ‘’Öncü ve kadirşinas bu teşkilatın ülkeye ve millete hizmet için buradayız, çalışma hayatındaki tüm kardeşlerimize hizmet sunabilmek için buradayız. Bir boşluk varsa birileri dolduracak. Bu noktada da Toç Bir-Sen’in gönül erleri sorumluluk alıyor’’ dedi.
Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin konuşmalarının ardından katılımcılarda söz alarak görüş ve önerilerini aktardılar.
Teşkilat çalışmalarının ardından; Türkiye Adalet Akademisi Öğretim üyeliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile Eğitimcileri Aile Eğitim Programı Baş Eğiticisi, Başbakanlık Kamu Etik Kurulu Etik Yöneticisi, NLP TRAINER ve Uluslararası Kalite Yönetim Sistemleri Baş Denetçisi olan Mehmet Baki Öztürk tarafından bir eğitim semineri verildi.
Seminerde Öztürk, “Her Şey Bizimle Başlar’’, ‘’Gönüllülük’’, ‘’Aidiyet ve Sorumluluk Bilinci’’, ‘’Teşkilat Bilinci’’, ‘’Özgüven’’, ‘’İkili İlişkilerde Davranış Şekilleri’’, ‘’İnsan Psikolojisini Anlama’’ ve ‘’Başarının Sırrı’’ konularında eğitim verdi.
Tüm teşkilat mensuplarının katıldığı seminer, büyük beğeni ve ilgi gördü.