FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI TARIM-ORMAN ÇALIŞANLARININ DA HAKKI
20 Temmuz 2018 Cuma 15:38Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolunun yetkili sendikası olarak, çalışanlarımızın hakkını sadece toplu sözleşme sürecinde değil, yılın her günü savunmaya devam ediyor, çalışanlarımız adına yeni kazanımlar elde etmek için, görüşmelerimize ve mücadelemize devam ediyoruz.
FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI
Kamuoyunda gündeme gelen sağlık çalışanlarına yönelik fiili hizmet süresi zammı hakkı verilmesine ilişkin torba kanun olarak da bilinen “Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 25/07/2018 tarihinde görüşülmek üzere TBMM’de ilgili komisyona sevk edilmiştir.
Hatırlanacağı gibi daha önce de söz konusu hakkın Sağlık Bakanlığı çalışanlarına verileceğine dair haberlerin basında yer alması üzerine dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’ya, KPDK Toplantısı’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğin’e, ve ilgili bürokratlara tasarıda Tarım ve Orman çalışanlarımızın da yer alması gerektiği talebimizi sözlü ve yazılı olarak iletmiştik.
Toç Bir-Sen Genel Başkanımız Hüseyin Öztürk, Müsteşar Mehmet Hadi Tunç’la; söz konusu ‘Fiili Hizmet Süresi Zammı’ tasarısına ilişkin bir görüşme gerçekleştirerek taleplerimizi içeren dosyayı sundu.
Genel Başkan Öztürk, Müsteşar Tunç’a; “Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı), hakkında yapılacak yasal düzenlemede, Tarım ve Ormancılık Hizmet kolunda çalışan personelin de yer alması gerektiğini, Tarım-Orman çalışanlarımızın daha önce söz konusu hakka sahip iken, 5510 sayılı Kanun ve sonrasında çıkarılan “Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile bu hakları ellerinden alındığını” hatırlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca icra edilen görevlerden; zoonoz hastalıkları, zirai mücadele, zirai karantina ve laboratuvar ortamında çalışan kimyasal maddelerle etkileşim içinde olan, gıda denetimi ve gıda kontrolü yapan personel ile koruma, sınırlandırma ve orman yangınları ile mücadele, av ve yaban hayatı ile ilgili işlerde doğaya açık alanlarda hayati risk taşıyan işlerde çalışanlar, kaçakçılıkla mücadele, orman zararlılarıyla kimyasal ve biyolojik mücadele işlerinde çalışan personelin de ciddi hayati ve sağlık risklerine muhatap olduklarını ifade etti.
Öztürk ayrıca , “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na istinaden; kamu ve özel sektör için geçerli olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan ve işlerin tehlike sınıflandırması gösteren “nace kodları cetveline” göre de Tarım ve Ormancılık alanında yer alan birçok işin “Tehlikeli” olarak kabul edildiğini ve tanımlandığını” belirtti.
UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI
Görüşmede Tunç’a, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görev yapan personel için 6 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirilecek Unvan Değişikliği Sınavı’na da ilişkin taleplerimizi de sunduk. Yayımlanan genelgede yer verilmeyen; Bakanlığımızın daha önceki unvan değişikliği sınavlarında sınava katılabilen ve Bakanlığımızın istihdamında görev alıp değerlendirilebilecek bir kısım Mühendis ve Tekniker bölümlerinin dahil edilmesini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının birleşmesi sonrasında oluşan Tarım ve Orman Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında çalışan, ormancılık alanı ile ilgili unvana sahip olan personelin de yapılacak olan sınavdan yararlanmasını talep ettik.
Ayrıca Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) Bakanlığımızın bağlı kuruluşu olması nedeni ile Genel Müdürlük personelleri ilgili sınava giremediğini, bu personele de sınav hakkının tanınması hususundaki talebimizi ilettik.
TKDK PERSONELİ
TKDK çalışanlarının görev tanımları, unvanları, özlük ve mali haklarının iyileştirilmesine ilişkin hazırlanan dosya da Tunç’a iletildi. Görüşmede; TKDK'da çalışan Destek Personelinin özlük hakları, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde sözleşmeli personelle ilgili hükümlerin eksik yorumlandığı gibi hususlar detaylı olarak müzakere edildi ve gereğinin yapılması talep edildi.