Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE)’nde “Bir İnsan Hakları İhlali Olarak; Arakan” konulu bir konferans verdi.
Konferansta TODAİE Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan da bir selamlama konuşması yaptı.
Ülkemizdeki öğrencilerin yanısıra 70 farklı ülkenin öğrencilerinin ve 40 ayrı ülkeden gelen kamu görevlileri ile diplomatların katıldığı konferansta Genel Başkan Kaya, Arakan’da tüm dünyanın gözleri önünde bir insanlık dramının yaşandığı kaydederek; “Asrın değil insanlığın ilk gününden bugüne kadarki tüm zulümlerin, tüm katliamların, işkencelerin bileşkesi bugün Arakan’da yaşanıyor. Tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bir vahşet! Yakılıp yıkılan şehirler, çocuklar, kadınlar, erkekler, vatansızlaştırılmaya çalışılan, istikbali, hayatları yok edilen bir toplum Arakan” dedi.
Genel Başkan Kaya büyük ilgi ve beğeni gören konferansta, Arakan (Rohingya) Dramının Tarihsel Süreci, Myanmar’ın Demografik Durumu ve Budizm, Antropolojik Bakışla Rohingyalılar (Arakanlılar), İngiliz Sömürgesi Dönemi (1823-1837)’nde Myanmar ve Bağımsızlık Dönemi, Bağımsızlık Süreci Sonrası Burma Hükümeti’nin Uygulamalarına Hukuki ve Demokratik Bakış, Rohingyalılara Yapılan 2012 ve 2016 Katliamları, Annan Raporu ve Ağustos 2017 Katliamı, İnsani Durum ve Rohingya Mültecilerine Tarafsız Bir Bakış, Arakan Dramının İç Dinamikleri ve Uluslar Arası Aktörleri, Sonuç ve Tespitler, Öneriler başlıkları altında katılımcıları bilgilendirdi. Kaya ayrıca geçtiğimiz günlerde bazı temaslar ve insani yardım faaliyetleri için gittiği Arakan’da tanıklık ettiği dramı da dinleyicilerle paylaştı.
“Rengimiz, dilimiz, ülkelerimiz düşüncelerimiz farklı olabilir fakat yüreğimizdeki acı bir” diyen Kaya şunları söyledi: “Arakan’da yaşanan acıya, drama, katliama karşı sessiz kalamayız. Çünkü biz insanız. İster Arakan’da, ister Somali’de, ister Amerika’da, ister Çin’de olsun bir insanın yüreği sızladığı zaman bizim yüreğimiz sızlamıyorsa insanlığımızda bir sorun var demektir. O bakımdan bizlerin Arakan’daki vahşete, acıya, kürenin neresinde yaşadığımızın önemi yok bir insan olarak duyarsız kalmamız düşünülemez, düşünülmemeli.
Myanmar hükümeti “Bunlar 1823’den önce benim vatandaşım değil” kompleksinden kurtulmalı, yüzyıllardır orada doğup büyüyen Rohingyalıları (Arakanlıları) vatandaş olarak kabul etmelidir. Bunun ne akli ne de vicdani hiçbir gerekçesi yoktur. Bangladeş hükümeti de bu çatışmacı, uzlaşmaz durumundan vazgeçmeli, ortak bir zemin üzerinde anlaşma sağlamalıdır. Tüm dünya insanlığına gelecek olursak artık ayağa kalkmalıdır. Birleşmiş Milletler de seyirci olmayı, ölü sayımı yapmayı bırakıp elini taşın altına koyup, gözünü açarak asrın dramı hafif kalır insanlık tarihinin en büyük dramına artık “yeter!” demelidir.”
Genel Başkan Kaya konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.