MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN tarafından yıllardır, sadece üyeleri..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN tarafından yıllardır, sadece üyelerimiz için değil, Kamu- Kurum ve Kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanlar adına çalışma ortamlarının iyileştirilmesi ve biran önce güvenli hale getirilmesi için verdiğimiz mücadele ve çalışmalar sonuç vermeye başladı.
"İş Sağlığı ve Güvenliğine İilişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği 26 Aralık 2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Hatırlanacağı üzere 30/06/2012 tarihli Resmi Gazetede yürürlüğe giren 63331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununun yayınlanmasından itibaren tüm kurumlarda İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanının çalıştırılması zorunluluğu getirilmişti.
İlgili Tebliğde tarım-orman hizmet koluna ilişkin tehlike sınıflarını belirleyen liste aşağıdaki gibidir.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İŞYERİ TEHLİKE
SINIFLARI TEBLİĞİ
MADDE 1 –(1) 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılıİş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca işyerlerinin
iş sağlığı ve güvenliği açısından yer aldığı tehlike sınıfları Ek-1de yer alan İşyeri Tehlike Sınıfları Listesinde belirtilmiştir.
MADDE 2 – (1) Tehlike sınıfının tespitinde bir işyerinde yürütülen asıl işin tehlike sınıfı dikkate alınır.
(2) İşveren asıl iş faaliyet değişikliğini en geç bir ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirir.
(3) Asıl işin tayininde tereddüde düşülmesi halinde işyerinin kuruluş amacına bakılır. İşyerinde birden fazla asıl iş
tanımına uygun faaliyetin yürütülmesi halinde, bu işlerden tehlike sınıfı yüksek olan iş esas alınır. 6331 sayılı Kanunun
işyeri tanımına giren işyerlerinde yapılan asıl işin yanında veya devamı niteliğinde faaliyet alanının genişletilmesi halinde
o işyerinde bu fıkrada esas alınan kurala göre belirlenir.
MADDE 3 – (1) İşyeri tehlike sınıfına yapılan itirazlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca değerlendirilir.
Değerlendirme, Bakanlık tescil kayıtlarıüzerinden ve işyerinin tesciline esas alınan asıl iş dikkate alınarak sonuçlandırılır.
(2) Gerekli görülmedikçe işyerlerinde yapılan asıl işe ilişkin inceleme yapılmaz.
(3) Bakanlıkça yapılan denetim ve incelemelerde işyerinde yapılan asıl işin tescil kayıtlarından farklı olması halinde,
denetim ve incelemeye ilişkin kayıtlar dikkate alınarak işyeri tehlike sınıfı yeniden belirlenebilir.
(4) Alınan karar işyerine tebliğ edilir. Kararın işyerinin tehlike sınıfı değişikliğine neden olması halinde tehlike
sınıfının gerektirdiği iş ve işlemleri, işverenler 90 gün içinde yerine getirmek ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel
Müdürlüğüne bildirmek zorundadır.
(5) İşyeri Tehlike Sınıfları Listesindeki faaliyet kodunun tehlike sınıfına ait itirazlardan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel
Müdürlüğü tarafından oluşturulacak Komisyonda alınacak karar sonucunda, itiraza ilişkin faaliyet kodunun tehlike
sınıfının değişmesi halinde bu Tebliğde gerekli değişiklik yapılır.
MADDE 4 – (1) 25/11/2009 tarihli ve 27417 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin
Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
EK-1 İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi
EK-1İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI LİSTESİNACE Rev.2_Altılı KodNACE Rev.2_Altılı Tanım Tehlike SınıfıATARIM, ORMANCILIK VE BALIKÇILIK01Bitkisel ve hayvansal üretim ile avcılık ve ilgili hizmet faaliyetleri01.1Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi01.11Tahılların (pirinç hariç), baklagillerin ve yağlı tohumların yetiştirilmesi01.11.07Baklagillerin yetiştirilmesi (fasulye (taze ve kuru), bakla, nohut, mercimek, acı bakla, bezelye, araka vb.)Tehlikeli01.11.12Tahıl yetiştiriciliği (buğday, dane mısır, süpürge darısı, arpa, çavdar, yulaf, darı, kuş yemi vb.) (pirinç hariç)Tehlikeli01.11.14Yağlı tohum yetiştiriciliği (soya fasulyesi, yer fıstığı, pamuk çekirdeği, kene otu çekirdeği (Hint yağı çekirdeği), keten tohumu, hardal tohumu, nijer tohumu, kolza, aspir tohumu, susam tohumu, ayçiçeği tohumu vb.)Tehlikeli01.12Çeltik (kabuklu pirinç) yetiştirilmesi01.12.14Çeltik (kabuklu pirinç) yetiştirilmesiTehlikeli01.13Sebze, kavun-karpuz, kök ve yumru sebzelerin yetiştirilmesi01.13.17Şeker pancarı yetiştirilmesiTehlikeli01.13.18Yenilebilir kök ve yumruların yetiştiriciliği (patates, tatlı patates, manyok, Hint yer elması, vb.)Tehlikeli01.13.19Diğer sebze tohumlarının yetiştiriciliği (şeker pancarı tohumu dahil, diğer pancar tohumları hariç)Tehlikeli01.13.20Meyvesi yenen sebzelerin yetiştirilmesi (hıyar, kornişon, sivri ve dolmalık biber, kavun, karpuz, kabakgil türleri, domates, biber, patlıcan vb.)Tehlikeli01.13.21Mantar ve yer mantarları (domalan) yetiştirilmesiTehlikeli01.13.22Kökleri, soğanları, yumruları tüketilen sebzelerin yetiştirilmesi (havuç, şalgam, sarımsak, soğan, arpacık soğan, pırasa ve diğer benzer sebzeler)Tehlikeli01.13.23Yapraklı veya saplı sebzelerin yetiştirilmesi (enginar, kuşkonmaz, lahana, karnabahar ve brokoli, marul ve hindiba, ıspanak vb.)Tehlikeli01.14Şeker kamışı yetiştirilmesi01.14.01Şeker kamışı yetiştirilmesiTehlikeli01.15Tütün yetiştirilmesi01.15.01Tütün yetiştiriciliğiTehlikeli01.16Lifli bitkilerin yetiştirilmesi01.16.02Pamuk yetiştiriciliğiTehlikeli01.16.90Diğer lifli bitkilerin yetiştirilmesi (keten, kenevir, jüt vs.)Tehlikeli01.19Tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) diğer bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi01.19.01Hayvan yemi bitkilerinin yetiştiriciliği (sarı şalgam, mangoldlar, yemlik kökleri, yonca, korunga, yemlik mısır ve diğer otlar ile bunların tohumları ve pancar tohumları dahil, şeker pancarı tohumları hariç)Tehlikeli01.19.02Çiçek yetiştiriciliği (lale, kasımpatı, zambak, gül vb. ile bunların tohumları)Tehlikeli01.19.90Başka yerde sınıflandırılmamış tek yıllık diğer bitkisel ürünlerin yetiştirilmesiTehlikeli01.2Çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi01.21Üzüm yetiştirilmesi01.21.05Üzüm yetiştiriciliği (şaraplık, sofralık ve diğer üzümler)Tehlikeli01.22Tropikal ve subtropikal meyvelerin yetiştirilmesi01.22.05