KAZANILMIŞ HAKLARI YOK SAYAN UYGULAMA DÜZELTİLMELİ

KAZANILMIŞ HAKLARI YOK SAYAN UYGULAMA DÜZELTİLMELİ

06 Mart 2023 Pazartesi 16:16
KAZANILMIŞ HAKLARI YOK SAYAN UYGULAMA DÜZELTİLMELİ

Tarım-Ormancılık Hizmet Kolu’nun Yetkili Sendikası Toç Bir-Sen, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nce ilgili birimlere gönderilen “Ek özel hizmet (arazi) tazminatından yararlanılan günler için kontrol hizmetleri ilave ödemesinin yapılmaması” yönündeki talimatın hukuka aykırı olduğunu ve bu nedenle bir an önce iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Toç Bir-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada talimatın kazanılmış hakların yok sayılması anlamı taşıdığının altı çizilerek söz konusu maddenin; ülkemizin içinden geçtiği tüm zorlu süreçlerde cansiperane görev yapan Bakanlık personelinin mağduriyetine, devamında da hukuki süreçlerin yaşanmasına sebep olacağı belirtildi.

Toç Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Çalışanlarımızın kazanılmış hakları yok sayan, geriye götüren hiçbir düzenlemeyi kabul etmiyoruz” denilerek şunlar ifade edildi:

“Tarım-Ormancılık Hizmet Kolunun yetkili sendikası Toç Bir-Sen olarak 4. Dönem Toplu Sözleşmesinde elde ettiğimiz ve 6. Dönem Toplu Sözleşmesinde kapsamını genişlettiğimiz Kontrol Hizmetlerinde İlave Ödeme hükmünün uygulanmasına yönelik olarak Bakanlık taşra teşkilatlarından Kontrol ilave ödemesinden faydalanması gerektiği halde faydalandırılmayan personelin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin yapılan bu düzenlemeyi genel anlamda olumlu buluyoruz.

Ancak, ilgili talimatın 3. Maddesinin b) fıkrasında geçen “Ek özel hizmet (arazi) tazminatından yararlanılan günler için kontrol hizmetleri ilave ödemesinin yapılmaması” yönündeki talimat, personelin 01.01.2018 tarihiden itibaren var olan kazanılmış haklarının kaybedilmesi anlamı taşımaktadır.

Ülke olarak gerek Covid-19 pandemisi döneminde gerekse 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve “Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen depremler nedeniyle yaşadığımız bu zorlu süreçte Tarım-Orman çalışanları mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 anlayışı ile büyük bir fedakârlık ve görev bilinci içerisinde her zaman sahada olmuş, olmaya da devam etmektedir.

Yetkili sendika Toç Bir-Sen olarak Bakanlık personelimizin göstermiş olduğu bu üstün mücadele örneğinin karşılığında özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde taleplerde bulunurken mevcut kazanılmış haklarının geriye götürülmesine neden olacak düzenlemelere imza atılmasına anlam veremiyor ve yetkili sendika olarak bunu kabul etmeyeceğimizi açıkça ifade ediyoruz.

Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından konu yeniden değerlendirilmeli, Ülkemizin içinden geçtiği tüm zorlu süreçlerde Vatan, Millet sevdası ve görev bilinci içerisinde cansiperane görev yapan Bakanlığımız personelinin mağduriyetine ve devamında hukuki süreçlerin yaşanmasına sebep olacak, ilgili talimatın 3. Maddesinin b) fıkrasında geçen “Ek özel hizmet (arazi) tazminatından yararlanılan günler için kontrol hizmetleri ilave ödemesinin yapılmaması” yönündeki talimat iptal edilerek oluşabilecek mağduriyetlerin, hak kayıplarının ve bunların oluşturacağı hukuki süreçlerin önüne geçilmelidir.”

 

Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan, konuya ilişkin taleplerin yer aldığı yazı şöyledir: