TESPİT VE TALEPLERİMİZORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE TOPLANTISINDAÇ..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE TOPLANTISINDA
ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR
TOÇ BİR SEN (Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası) olarak Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüklerinde çalışan üye ve çalışanlarımızla çeşitli zamanlarda yapılan ziyaretler ve görüşmelerde, kurum çalışanlarımızın yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri ve baba ocağı olarak gördükleri Orman Genel Müdürlüğünden beklentileri ile ilgili tespitlerimizin, 18-22 Kasım 2013 günü Ankara Kızılcahamamda gerçekleştirilen Orman Genel Müdürlüğü Bütçe Toplantısında ele alınarak çözüme kavuşturulmalıdır.
Orman Genel Müdürlüğü yetkililerine çözüme kavuşturulması için sunduğumuz, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Memur, Sayman, Orman Muhafaza Memuru, Mühendis, Başmühendis, Şef, Müdür Yardımcısı, Müdür, Şube Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, Bölge Müdürü, Daire Başkanı, ve diğer unvanlarda görev yapan çalışanlarımızın ve üyelerimizin, yaşadıkları problemler ve çözüm önerilerimiz aşağıda başlıklar halinde sunulmuştur.
Ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan Orman Genel Müdürlüğünde, "yaz-kış, gece-gündüz demeden, evlerinden eş ve çocuklarından günlerce ayrı kalarak, hiçbir can güvenlikleri olmadan canları pahasına, yurdumuzun akciğerleri ormanlarımızı koruyan ve gözetleyen, üretimden ağaçlandırmaya, onlarca iş kaleminden sorumlu, tüm Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarımızın ve üyelerimizin sosyal ve özlük hakları görmezden gelinmemesi, statü hukukundan kaynaklanan güvencelerinin yok sayılması gerekmektedir.
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARINI İLGİLENDİREN ANA SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Sorun 1: Orman Genel Müdürlüğündeki Yönetmelik Değişikliklerindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Orman Genel Müdürlüğünce:
1) 17/08/2012 tarih ve 28387sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Orman Muhafaza Memurları Atama ve Yer Değiştirme" Yönetmeliği
2) 13/10/ 2013 tarih ve 28794 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girenOrman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelik
3) Orman Genel Müdürlüğünce yayımlanmak üzere Devlet Personel Başkanlığına Gönderilen "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği"
Yukarıda belirtilen ve Orman Genel Müdürlüğünde ki üyelerimiz ve tüm çalışanları ilgilendirilenyönetmelikler çıkarılırkenbaşta TOÇ BİR-SEN olmak üzere sosyal tarafların görüş ve önerilerini alınarak, alınan bu görüş ve önerilerdeki taleplere azami dikkat edilmeli, çıkarılan yönetmelikler adil olarak uygulanmalı. Daha önce çıkarılan ve uygulama safhasında olan yönetmeliklerle ilgili eksiklikler giderilmelidir. (Yönetmeliklerle ilgili teşkilatımız,üye ve çalışanlarımızdan gelen, tüm talepler ve rahatsızlıklar kurum yetkilileriylesendikamızca görüşülmektedir. Bundan sonrada gelen tüm talepler ve öneriler Orman Genel Müdürlüğüne iletilerek çözüm yolu aranacaktır. Kurumca taleplerimize olumlu cevap verilmemesi durumunda hukuki yollara başvurulacaktır.) 2013 yılı içerisinde başvuruları yapılmış Unvan Değişikliği Sınavı yapılamayan çalışanlarımızla ilgili olarak da unvan değişikliği yönetmeliği ilgili yönetmeliğin Resmi Gazetede yayımlanmasından itibaren ivedilikle sınavın açılması sağlanmalıdır.
Sorun 2: Çalışma süreleri ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi:
657 sayılı devlet memurları kanunun 99. Maddesiile memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş ve bu sürenin cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Maddenin devamında "Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini cumartesi ve pazardan başka günler olarak tespit edebilir" denilmektedir.
Aynı kanunun 101. Maddesinde de "günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının muvafakati alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir" denmektedir.
Bilindiği üzere Orman Genel Müdürlüğünde çalışmakta olan işletme müdürleri, müdür yardımcıları, işletme şefleri ve teknik elemanlar, orman muhafaza memurları hiçbir yasal mecburiyet olmadığı halde mesai saatinin dışında sorumluluk alanını terk edememektedir. Meslektaşlarımız başta yangınla mücadele ve koruma hizmetleri olmak üzere diğer tüm ormancılık faaliyetlerini ( silvikültürel faaliyetler, ağaçlandırma faaliyetleri vb.) 7 gün 24 saat görev anlayışıyla özveri, fedakârlık ve cefa ile sürdürmektedir.
Ülkemizin % 27si orman alanıdır ve bu alandaki devlet adına yapılan tüm faaliyetlerden Orman Genel Müdürlüğünün yukarıda saydığımız birimlerinde çalışanlar bilfiil sorumludur.Yapılan işlerde süreklilik ve aciliyet bulunmaktadır. Olası bir yangına mesai bittiğinden gidilmeme, hafta sonu veya gece saatlerinde gelen kaçak ağaç kesimi, avlanma vb koruma ihbarına gidilmeme veya devam eden bir ağaçlandırma çalışmasında hafta sonu işi takip etmeme durumu söz konusu değildir.
Ancak meslektaşlarımız sosyal ve özlük hakları konusunda yıllardır mağduriyet yaşamakta, bu sorunu dile getirmeye kalktıklarında genellikle idarecilerden "Biz de zamanında bu şartlarda çalıştık. Elbette bu fedakârlıkları yapacaksınız" şeklinde bir yaklaşımla karşılaşmakta, çalışanlarımız her geçen gün moral ve motivasyonlarını kaybetmektedirler.
İdareci konumunda çalışan bu arkadaşlarımızın emrinde çalışan işçi kardeşlerimiz yaptıkları çalışma programları ile izin günlerini belirledikleri, herhangi bir işçiyi 1 saat bile fazla mesai ücretini ödemeden çalıştırması halinde silsile halinde bütün amirlerini karşısında buldukları halde, kurumda 7gün 24 saat esasına göre çalıştırılan memurlarımız kendilerine karşı yapılan bu yaklaşımdan dolayı oldukça üzülmektedirler.
Esnek çalışma saatleri ve çalışma süreleriyle yıllardır eş ve çocuklarının vaktinden çalarak, kurumlarında fedakarca görev yapan üyelerimiz ve çalışanlar, diğer iş kolları içerisindeki memurlarla da kıyaslandıklarında sosyal ve ekonomik haklardan en az yararlanan çalışan grubu olarak karşımıza çıkmaktadır. Devlet Memurları Kanununda haftalık 40 saat olarak öngörülen çalışma süresi Orman Teşkilatında uygulanmadığı gibi, çalışmanın karşılığı olarak sosyal ve ekonomik olarak ( diğer muadil kurumlarda uygulanan izin veya ücret ) verilmemektedir.
Çözüm önerileri:
1- Esnek çalışma süresi ve çalışma saatlerine sahip olan ve bu şartların değişme ihtimalinin olmadığı Orman Genel Müdürlüğünde, diğer kurumlar gibi haftalık 40 saatten fazla olan çalışma saatlerinin fazla mesai ücreti veya nöbet ücreti gibi sosyal ve ekonomik hakların verilmesine yönelik mevzuat düzenlemesinin yapılarak uygulanması gerekmektedir.
2- Yangın, kaçakçılıkla mücadele, kontrol, gençleştirme, bakım, üretim vb. işlerden dolayı sürekli arazide mesai mefhumu gütmeden çalışmak zorunda kalan Orman Mühendisleri, Orman Muhafaza Memurları ve diğer unvanlarda görev yapan çalışanlarımız da aynı şartlarda çalışan diğer kurumlardaki memurlar gibi; yıpranma tazminatı, erken emeklilik vb. sosyal haklardan yararlanabilmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
3- Orman Genel Müdürlüğünde idareci konumunda olan idareciler astlarını empati ile dinlenmeli, özellikle işletme şeflerimiz mesleklerinin başında mesleklerinden soğutulmamalıdır.
Sorun 3:Yangın Fazla Mesai Uygulaması İle İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerisi
Yetkili sendika TOÇ BİR SEN tarafından 2012 Yılı Toplu Sözleşme görüşmelerinde kabul ettirilen fazla mesai uygulamasında: Orman Genel Müdürlüğünce orman yangınlarına fiilen katılanlara ödemeler yapılmış ancak yangın nöbeti tutanlara ödemelerde sıkıntılar yaşanmıştı. Bu yıl yangın fazla mesaisinin yeni uygulama şekli özellikle işletmecilik yapan çalışanlarımızı, orman muhafaza memuru, şoför ve diğer memurları oldukça üzmüş ve teşkilat genelinde ciddi bir motivasyon düşüklüğüne sebebiyet vermiştir. Meslektaşlarımızın mesai saatleri dışında her an yangına hazır vaziyette beklemelerinin istenmesine karşın fazla mesai ücreti almalarının mesai saatleri dışındaki yangınlara doğrudan müdahale etmeleri şartına bağlanması ciddi bir hakkaniyetsizlik oluşturmaktadır. 24 saat aynı şartlarda yangın tehlikesine karşı teyakkuzda bekleyen işçilerin nöbet sistemi ile fazla mesailerini aldığı şartlarda, onların başında idareci olarak bekleyen ve sorumluluk riski almak zorunda kalan teknik elemanların bu haklarının görmezden gelinmesi ciddi bir adaletsizlik oluşturmaktadır.
Çalışanlarımızın bu özlük hakkının alınması için Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN tarafından 2013 Yılı Toplu Sözleşme görüşmelerinde bu problem 2014 yılındanitibarençözüme kavuşturulmuş ve Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Orman Genel Müdürlüğünce 2014 yılından itibaren uygulamaya konulacak olan Nöbet Sistemine dayalı Fazla Mesai ücreti ödenmesine ilişkin genelgenin tüm çalışanlarımızı kapsayacak şekilde yayınlanarak teşkilata gönderilmesi gerekmektedir.
Sorun 4: Döner Sermaye Yönetmeliği acilen yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardır
Türkiyenin askeriyeden sonra en geniş yapılanmasına sahip teşkilatı olan OGM, ülkemizin her ücra köşesinde hizmet vermektedir. Orman alanlarının idaresi ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması teşkilatımız eliyle yapılmakta, gelecek nesillere aktarılması sağlanmaktadır. Dünyada orman alanları azalırken, meslektaşlarımız ve diğer OGM personelinin bu özverili cefakar ve takdire şayan çalışmaları neticesinde ülkemizde orman alanları hem kalite hem de alan yönünden her geçen gün artmaktadır. Toplumun en az gelişmiş kesiminden en gelişmiş kesimine kadar tüm sosyal tabakalarla muhatap olan teşkilat mensupları, ülkemizin turizmden, madencilik sektörüne, tarımdan hayvancılığa kadar tüm iş kollarının gelişimine büyük katkılar yapmaktadır. Orman alanlarının yoğun olup sosyo-ekonomik açıdan az gelişmiş yerlerde bu hizmetlerin görülmesi için personel istihdamı daha da sorun teşkil etmektedir.
Ülke genelinde yapmış olduğu faaliyetlerle Türkiyenin en büyük 3. döner sermayeli kuruluşu olan OGM, bu faaliyetlerde bulunan çalışanlarına döner sermayesinden herhangi bir pay vermemektedir. Halbuki tüm vatandaşların elektrik faturalarından, şans oyunlarından vb devlet gelirlerinden pay alarak döner sermaye oluşturan TRT bile çalışanlarına döner sermayeden kaynak aktarmaktadır. Yine döner sermaye bütçesi olan ve çalışanlarına pay veren Sağlık Bakanlığı, personeline ek ödeme kadar döner sermayeden pay vererek,eşit işe eşit ücret vererek çalışanını diğer kurumlar nezdinde gözetmekle beraber üzerine performansa dayalı ek döner sermaye payı vererek çalışanlarını motive etmekte ve iş yoğunluğunun çok olduğu yerlerde personelini ekonomik açıdan koruyarak, bu yerlerde personel sıkıntısı çekmemektedir.
Çözüm önerisi: Türkiyenin en ücra köşelerinde bile görev yapan ve personel sıkıntısı çekmekte olan orman teşkilatında performans kriterlerinin belirlenerek, döner sermaye gelirlerinden bu kriterler doğrultusunda pay verilmesi hem dengeli bir personel politikası doğuracak hem de Sağlık Bakanlığı, TRT, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı vb döner sermayeden pay veren kurumlarında çalışanların faydalandığı haktan OGM çalışanlarının da faydalanması sağlanmalıdır. Bu konuda Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışma grupları oluşturularak üretilen mal ve hizmetler ile çalışanların döner sermayeden pay alması durumunda bu ürün ve hizmetlerde oluşacak kalite ve kantite artışları ortaya konulmalıdır.
Sorun 5: Orman Genel Müdürlüğü İdari Yapısında Son Yıllarda Yapılan Değişiklikler
Son yıllarda yapılan değişikliklerle gerek merkez teşkilatının (daire başkanlıkları ve bünyelerindeki şube müdürlüklerinin), gerekse bölge müdürlüklerindeki şube müdürlüklerinin sayısının artması, özellikle işletmecilik yapan meslektaşlarımız tarafından çok yoğun bir şekilde eleştirilmektedir. Merkez teşkilatlarının bu kadar şişirilmesi sonucunda taşrada hizmet üretmesi gereken birçok yetişmiş meslektaş, kendisini işletmeciliğin dışına atma gayreti içine girmiştir. Ayrıca üst birimlerin çoğalması işletmecilik yapan meslektaşlarımızın üzerindeki evrak yükünü iki hatta üç misline çıkarmıştır. Artık birçok işletme müdürü, müdür yardımcısı ve işletme şefi arkadaşımız, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüklerinden silsile yoluyla gelen ve her geçen gün biraz daha karmaşık hal alan cetvellerin ekli olduğu emirlere anlık cevaplar yetiştirerek verilen saatte mail ile geriye dönüş yapabilme çabasından, rutin yapması gereken işlere bile zaman bulamamaktadır. Orman işletmeciliği yapılmaz, bir an önce bir şube müdürlüğüne geçelim, olmadı şubede mühendis olalım algısı meslektaşlarımızda her geçen gün biraz daha yerleşmektedir. Bu yılgınlık neticesinde her geçen gün merkez birimlerinde hiçbir şey üretmeden zaman geçiren mühendisler artmaktadır. İşletmelerde çalışan meslektaşlarımızın iş yükü de her geçen gün artmakta, zamanla bu arkadaşlarımız da bu işleri düzenli yapamamaları sonunda problem ve usulsüzlüklerin oluşabilir.
Çözüm önerisi: Orman Genel Müdürlüğünün merkez teşkilatının yapısı ile bölge müdürlüklerinin yapıları acilen gözden geçirilmeli, bu konuda ciddi çalıştaylar düzenlenerek gereksiz birimler tespit edilip acilen gözden geçirilmelidir.
Sorun 6: İşletme Şeflikleri ve İşletme Şefleri ile ilgili tespitler.
Özellikle İşletmeci olarak çalışan meslektaşlarımız, işletme şefliklerinin alanlarının çok büyük olmasından ve işletme şeflerinin görev ve sorumluluklarının çok geniş olmasından şikayet etmektedirler. Bunun üstüne bir de birden fazla şefliğe bakmak zorunda kalmaktadırlar. Özellikle ormancılık işleri ile ilgili mevzuat çok eski olduğundan uygulamada zorluklar yaşanmaktadır.
Çözüm Önerisi: İşletme şefliklerinin alanları ve İşletme şeflerinin görev tanımları yeniden düzenlenmelidir. Vekâleten bakılan görevler için vekalet ücreti ödenmelidir. Ormancılık çalışmaları ile ilgili tebliğ tamim ve yönetmelikler tekrar düzenlenmelidir. İşletme Şefliği, Müdür ve Müdür Yardımcılığı görevini yapan meslektaşlarımıza görevli oldukları süre içinde lojman kirası alınmaması konusunda gerekli düzenleme yapılmalıdır.
Sorun 7: Sosyal ve ekonomik hakların belirlenmesine yönelik çalıştay düzenlenmesi
Orman Teşkilatının ülke genelinde hizmet veren bir kuruluş olması ve geniş alanda değişik faaliyetlerde bulunması nedenleriyle çalışanların hizmet yerlerine göre değişik sorunlara ve farklı önceliklere sahiptir.Bu önceliklerin sağlıklı tespiti gerekmektedir. Çalışanların sorunlarına dair gerçek gündemlerini bilinmesi önem arz etmektedir.
Çözüm önerisi: Orman teşkilatı çalışanlarının sorunları ve önceliklerinin tespiti için Sendikamızın Genel Merkez Yönetimi, Orman Teşkilatının karar verici üst düzey mensupları ile orman teşkilatında taşrada görev alan çalışanlardan oluşan geniş katılımlı Çalıştay düzenlenmesi ülkemizin, kurumumuzun ve çalışanlarımızın yararınaolacaktır.
TOÇ BİR SEN GENEL MERKEZİ