Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri; G..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00Toç Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca 26-28 Kasım ile 1-3 Aralık tarihlerinde Antalyada, 8-9 Aralık tarihinde ise Çorumda düzenlenen eğitim programlarının hemen ardından TAR-GEL Projesi çalışanları ile düzenledikleri müzakere toplantısında bir araya geldi.
Salon kiraları Toç Bir-Sen Genel Merkezi tarafından karşılanan ve TAR-GEL personelinin büyük ilgi gösterdiği müzakere toplantılarının son ayağı Çorumda gerçekleştirildi. Önceki toplantılar gibi yine üye durumu gözetilmeksizin yapılan toplantıya yaklaşık 250 TAR-GEL personeli katıldı.
SİZİN EKMEK MESELENİZ; BİZİM ONUR MESELEMİZDİR
Toç Bir-Sen Genel Merkezince 9 Aralıkta gerçekleştirilen toplantıda salon hınca hınç doldu. Yaklaşık dört saat süren toplantıda Genel Başkan Günay Kaya TAR-GEL personeline seslendiği konuşmasında "Sizin ekmek meseleniz; bizim onur meselemizdir" dedi.
Toç Bir-Sen olarak daima, büyük ve güçlü bir sendika olmanın kendilerine yüklediği sorumluluğun bilinciyle çalıştıklarını belirten Genel Başkan Kaya; "Bizi buraya taşıyan değerler; kararlılığımız, ilkeliliğimiz, güvenilirliğimiz, mücadelemiz, vizyonumuz ve misyonumuzdur. Her bir üyemiz kuşkusuz çok kıymetlidir, bizim bunu destekleyen bir başka kıymetli değerimiz de sendikal değerlerimizdir. Bizim sendikal değerlerimiz sizin ekmeğiniz, emeğiniz ve istikbalinizdir. Sizin ekmek meseleniz, çok iyi bilin ki bizim de onur meselemizdir" dedi.
KÖYDE İSTİHDAM MECBURİYETİ BİTENE KADAR KARARLI MÜCADELEMİZ SÜRECEK
TAR-GEL personelinin en büyük sorunu olan kadrosuzluk sorununun, Memur-Senin ve Toç Bir-Senin kararlı mücadelesi ile son bulduğunu, kadronun Memur-Senin ve Toç Bir-Senin başarısı olduğunun altını çizen Genel Başkan Kaya, köyde istihdam mecburiyetini de bitirecek olanların yine kendilerinin olduğunu kaydetti. Genel Başkan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "KÖYMER sürecini yaşayan arkadaşlar iyi bilirler 3 ana kronik sorunumuz vardı. Bu sorunlar; sözleşmeli statü, köyde ikamet etme mecburiyeti ve köyde çalıştırılma, emsal meslektaşlarından geri olan özlük ve mesleki haklarıydı.
Biz Toç Bir-Sen olarak bu projeye 5 boyuttan baktık; istihdam boyutu, sosyal güvenlik boyutu, üreticimiz-çiftçimiz-köylümüz boyutu, tarım sektörü boyutu ve Bakanlığın insan kaynağını stratejik olarak planlaması boyutu. Evet 4/B sorununuz kadro mücadelemiz ile çözüme kavuşturulmuştur. Köyde ikamet etme mecburiyetiniz de yine Memur-Senin ve Toç Bir-Senin 2010 Toplu Görüşme mutabakat metni ile sona erdirilmiştir. Köylerde ikamete mecbur edilmeniz de yine bir sendikal kazanımımız ile bitirilmiştir. Eğer bu kazanım olmasaydı bugün her biriniz köylerde ikamet etmek zorunda kalacaktınız. Bugün 10 bin meslektaşımızın, arkadaşımızın çalıştırılma biçimleri, çalışma şekilleri sorunu maalesef devam etmektedir. Bu 3 ana kronik sorunun çözümü için Sayın Bakanın, Sayın Müsteşarın başkanlıklarında onlarca toplantı yaptık. Biz yetkili sendika olarak üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle talebimize yüz sefer hayır denilse bile yüz birinci kez evet için birinci hamlemiz gibi hamle yaparız. Bin tane kapıyı kapatırlar, bin birinci kapıyı yine birinci kapı gibi zorlarız. Amacımız çözüm odaklıdır, çözüme kadar yol bitmemiştir. Çözüm olana kadar kararlılıkla mücadelemize devam ediyoruz. Toç Bir-Senin her konuda olduğu gibi bu konuda da stratejisi budur.Değerli kardeşlerim yolun sonuna geldik; bu sorun bitmek zorundadır."
BÜTÜN KAZANIMLARINIZDA SADECE BİZİM İMZAMIZ VAR
TAR-GEL çalışanlarının sosyal ve özlük haklarının kazanılması, korunması ve genişletilmesinde Toç Bir-Senin imzası olduğunu dile getiren Genel Başkan Kaya: "Bize 1 milyon üye mi, yoksa kadro mu deseler, vallahi bir milyon kere kadro derim. Hamdolsun Allaha bizi mahcup etmedi. Bugün hepinizin yüzlerine mert bir Anadolu delikanlısı olarak bakıyorsak, işte bunun için bakıyoruz. Hatırlayacağınız gibi, 657 sayılı Kanunun geçici ek 20. maddesinde sizlerin, çalışma yerlerinde yani köylerde ikamet etme zorunluluğu vardı. Her biriniz köylerde ikamet etmek zorundaydınız. Elhamdülillah bu kronik sorununuzu da çözmek bize nasip oldu.
6111 sayılı kanunun 27. Maddesiyle 657 sayılı Kanunun geçici 20. maddesini iptal ettirdik. Şu anda köyde oturmuyorsanız; bu TOÇ BİR-SENin başarısıdır. Bugün meslektaşlarınızla eşit ücret alıyorsanız; bu TOÇ BİR-SENin başarısıdır. Harcırah hakkınızı, sağlık ve eş durumu mazeret tayin hakkınızı, ek ödeme almanızı, yiyecek yardımını, giyecek yardımını, sözleşme imzalarken alınan damga vergisinin kaldırılması gibi birçok kazanımın altında imzamız olmasına rağmen, bütün gücümüz ve beynimizle ana kronik sorunlarınız olan kadro ve çalışma biçiminizi hepsinin önüne koyduk. Saman çöpüne tutunanlara inat bütün bu kazanımlarımızı her fırsatta önünüze koymadık. Ama bilinmeli ki bütün bu kazanımlarımızın altında Memur-Senimizin, Toç Bir-Senimizin hiçbir zaman silinemeyecek, silmeye de hiç kimsenin gücü yetmeyecek o onurlu imzası vardır. Eğer bu kazanımlarımız olmasaydı şu anda çektiğiniz sıkıntıların on katı daha çok sıkıntı çekiyor olacaktınız. Evet, ızdırabınız var sıkıntınız var. Çektiğiniz sıkıntıları küçük görmüyoruz. Bu sıkıntıları sıkıntımız bildik, biliyoruz. Bu sorunları da merak etmeyin aynı kararlılık ve mücadele ile biz bitireceğiz."
YALANCI SENDİKANIN YALANCILIĞI BELGELERLE İSPATLANDI
Genel Başkan Kaya, hem kadro hem de projeden kaynaklanan mesleki ve özlük hak kayıplarının giderilmesine dönük Toç Bir-Senin samimi ve özverili mücadelesine ve kazanımlarına sahip çıkmaya çalışanlar için de; "Arkadaşlar biz yetkili sendikayız; her birinize ve ailelerinize, üyemiz olun ya da olmayın hepinize karşı sorumluluğumuz var. Biz sıradan, hınkçı ve tabela sendikası değiliz. Gecemizi gündüzümüze katıp kadro mücadelemizi verdik. 2004 yılında hayata geçirilen KÖYMER sürecinden yetkili oldukları 2007 yılına kadar TAR-GEL projesi çalışanları için bir tek kazanıma dahi imza atamayanlar 2 Haziran 2011de web sitelerinde "Kadro Fos Çıktı" diye sizlerin umutlarını karartmaya çalışıp, kadronun yayımlandığı 4 Haziran 2011 tarihinde sanki iki gün önce "Çalışanlar Kandırılıyor" diyenler kendileri değilmiş gibi "Kadro Mücadelemiz Sonuç Verdi" dediler. Böyle bir paradoks dünya tarihinde yok" dedi.
BİZ BUNLARA ON DÖRT YILDIR SENDİKACILIĞI ÖĞRETEMEDİK
Antalyada Toç Bir-Sen tarafından düzenlenen, Genel Başkan Günay Kayanın da katılımıyla gerçekleştirilen TAR-GEL çalışanlarına yönelik müzakere toplantısına katılmayan bir sendika başkanının; "Biz toplantıya davet edilmedik" iddialarına da sert bir dille cevap veren Genel Başkan Günay Kaya; "Gündem mi seni takip edecek, sen mi gündemi takip edeceksin. Sen sendikasın, gündemi sen belirleyeceksin. Gündem senin peşinden mi koşacak? Biz bunlara on dört yıldır sendikacılığı öğretemedik. Ama dün Çorumda toplantı yapmışlar, kendileri adına büyük bir gelişme." dedi.
Toç Bir-Senin Antalyada TAR-GEL çalışanlarıyla buluşmak için 28 Kasım 2014 tarihinde, saat 20:00da düzenlediği toplantı için bu zavallı sendikacıların aslı astarı olmayan, yalancı, cerbezeci iftiraları ile Toç Bir-Senin Bakanlığın imkanlarını kullandığı, toplantılara katılan personelin ise zorla getirildiği iddialarını ise son derece gerçek dışı, seviyesizce ve ahlaksızca olduğunu söyleyen Genel Başkan Kaya; "Antalyadaki TAR-GEL çalışanlarımızla buluşmak için düzenlediğimiz bu toplantımızda "Bakanlığın imkanlarını kullandı" dediler. Bizler, bu zavallılar gibi değiliz; onurlu insanlarız, yalan söylemeyiz. İşte salonun kirasının Toç Bir-Senin ödediğine dair 28.11.2014 tarihli 2360 TL tutarındaki fatura. Toplantıya katılan her bir arkadaşımız, davetimiz üzerine kendi iradeleri ve gönül rızalarıyla gelmişler ve saatler süren toplantıda büyük bir iştihakla katılım sağlamışlardır. Velev ki bir kişi için bile olsa, toplantıya zorla getirildiği iddiasını kanıtlayamayanlar; yalancıdır, şerefsizdir, alçaktır, ahlaksızdır.
Bilinmeli biz; resmi toplantının ve mesai saatleri dışında, arkadaşlarımızın dinlenme saatleri içinde ve bütün giderleri de Toç Bir-Sence karşılanmış bir toplantı için bugüne kadar olduğu gibi o günde yaptığımız gibi ve bundan sonra da yapacağımız gibi ne Bakanlıktan ne de herhangi bir otoriteden izin almayız, almadık, bundan sonra da almayacağız. Sadece yetkililere bilgi veririz, biz işimize bakarız. Zira biz sendikayız, sivil toplum kuruluşuyuz, hukuk düzenimizin vermiş olduğu kazanımlarımızın farkındayız. Birilerinin algı düzeyi düşük, beyinsel gelişmişlik düzeyleri serçe kuşunun bile gerisindeyse ve on dört yıldır bütün gücümüzle haykırdığımız ve yaptığımız akademik sendikacılığı anlayamıyor, algılayamıyor, idrak edemiyorsa bu mesele Toç Bir-Senin meselesi değil; bütün bu paradoksları yaşayan, yürekten acıdığımız ve hiçbir iddialarını kayda değer bulmadığımız bu zavallıların meselesidir" dedi.
Gece geç saatlere kadar süren ve TAR-GEL personelinin büyük ilgi gösterdiği müzakere toplantısı Genel Başkan Günay Kayanın TAR-GEL temsilcilerinin sorularını cevaplandırmasının ve her birine ayrı ayrı yürekten teşekkür etmesinin ardından sona erdi.