TKDKda Yabancı Dil Barajı Mutlaka Kaldırılmalıdır

     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal ..

01 Ocak 1970 Perşembe 02:00
TKDKda Yabancı Dil Barajı Mutlaka Kaldırılmalıdır

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda uzman olarak çalışan personel, zorunlu "Dil Yeterliliği" uygulamasından dolayı büyük mağduriyet yaşamaktadır.

    5648 Sayılı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş Kanununun 14. maddesinin 4. Fıkrasına binaen  "kurumdaki uzman ve idarecilerin Kamu Personeli Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (KPDS)ndan 31/12/2012 tarihine kadar merkezde en az 70, taşrada 60 puan almaları" hükmü getirilmiştir. 01/01/2013 tarihine kadar bu şartı yerine getiremeyen personel sözleşmesi iptal edilerek ekmeklerini ve mesleklerini kaybetme tehlikesiyle yüzyüzedir.

     Bugünkü haliyle bu dayatma, dil sınavında gerekli puanı alamamış ama zamanında gerekli şartlara uygun olduğu için, binlerce meslektaşları ile girmiş oldukları sınavlardaki başarılarına binaen kurumda görevlendirilmiş 723 personelin şimdi  işten çıkarılmasına sebep olacaktır.

    Bu uygulama kurumla ilişiği kesilecek olan 723 personelin, eşlerini ve çocuklarını sıkıntıya sokmanın yanı sıra, TKDK fonundan faydalanabilmek için proje hazırlayan üreticilerimizi de mağdur edecektir. Öte yandan yıllarca bu kuruma hizmet etmiş ve işinde tam anlamıyla uzman hale gelmiş personelin kurumdan ayrılmasıyla yeni çalışanlar alınacak ve onların eğitilerek üreticiye faydalı hale gelebilmesi için sarf edilen hem maddi hem de manevi süreç ülkemiz için büyük bir israfa neden olacaktır.

    Diğer yandan 723 personelin kurumdan ayrılması ile kurum akreditasyonu da ciddi sıkıntıya düşecek, hesabı bugünden öngörülemeyecek ve kurumum istikbalini çok ciddi anlamda etkileyecek, olumsuz sonuçları da beraberinde getirecektir.

    TOÇ BİR-SEN hizmet kolundaki tüm kurumlarda yetki almış, bu yetkinin bilinci ve sorumluluğunu taşıyan bir sendika olarak, bu fevkalade yanlış ve çok yönlü olumsuz sonuçları olan "zorunlu dil uygulaması"nın biran önce durdurulması için gerek TKDK ile yapılan Kurum İdari Kurulunda, gerekse T.B.M.Mde Grup Başkan Vekilleri ve milletvekilleri ile, Bakanlığımızın Bürokratları ile çok sayıda görüşme gerçekleştirdik ve kendilerine titizlikle hazırladığımız "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun 5648 Sayılı Kanununun 14. Maddesi 4. Bendindeki Yabancı Dil Barajının Kaldırılmasına İlişkin çalışanlarımız, kurumun istikbali, proje uygulayan üreticimiz, çiftçimiz, köylümüz, AB Hibe Kaynağı kullanacak ülkemiz ve milletimiz için çok yönlü analizlere ilişkin raporumuz sunduk.

    Üstlendiğimiz sorumluluğun bilinci, TOÇ BİR-SEN misyonunun  ve vizyonunun gereği yetkili sendika olmamızın bilinci ve gücü ile  siz değerli TKDK personelinin karşı karşıya kaldığı ve sizler kadar bu derdiniz ile dertlendiğimiz "Dil Sorunu" nunuzu çözme adına aylardan beri çırpınıyor, bunun için bürokratik, idari, siyasi ve TBMMde ki bütün kapılar çalınarak darlaşan zaman diliminde bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bu problem çözülene dek umudumuzu yitirmeden azim ve kararlılığımızdan taviz vermeden, yılmadan, mücadele etmeye ve çalışmaya devam edeceğiz.

    Sizler adına TOÇ BİR-SEN Genel Merkezi olarak soruna ilişkin takdim ettiğimiz rapor ektedir. TKDKda çalışmakta olan siz değerli üyelerimin dikkatlerine ve bilgilerine arz olunur.



TKDKDA YANBANCI DİL BARAJININ KALDIRILMASI İÇİN HAZIRLANAN RAPORUMUZ.doc