TOÇ BİR-SEN Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Eğitim ve İstişare..
01 Ocak 1970 Perşembe 02:00TOÇ BİR-SEN Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Eğitim ve İstişare Toplantısı Antalyanın Kumluca ilçesinde seksen bir ilden dört yüzü aşkın TOÇ BİR-SEN Şube ve İl Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri, Kadın Kolları Teşkilatlarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda teşkilatın genel sorunları çalışanların özlük ve sosyal hakları, 2013 yılında yapılacak olan Toplu Sözleşme talepleri değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TOÇ BİR-SEN Genel Başkanı Günay Kaya konuşmasına "MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SENin onurlu, gururlu, çalışkan ve başarılı siz bayraktarlarını selamlıyorum" diye başladı.
MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN ailesinin bir mensubu olmanın önemli bir ayrıcalık ve sorumluluk olduğunu belirten Genel Başkan Günay Kaya; "Biz yetmiş altı milyon insanımızın derdini dert edindik, sorununu sorunumuz bildik. Bu nedenle bizler yaşanan hiçbir olaya seyirci kalmadık, sorunun kaynağını kurutmak için seferber olduk. MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SEN olarak bizim farkımız sadece ülkemizde ki sorunlara değil, dünyanın tamamına bakmaktır. Arakanda ki masumiyet bizi vurdu, Filistinde ki gözyaşı içimize aktı, Suriyede ki meseleyi bizim meselemiz bildik. Birileri sanal karalama ile önce kendilerini sonra da mensuplarını kandıra dursunlar, bizim büyük hedeflerimiz, bizi bir arada tutuyor ve bizi daha da güçlendiriyor. Bizler ekmeğimiz için, özgürlüğümüz için, demokrasimiz için bir aradayız" dedi.
TOÇ BİR-SENin hak ederek sahip olduğu yetkinin büyük bir sendikal rekor olduğunu da dile getiren Genel Başkan Günay Kaya "etkili ve yetkili sendika olmanın olayların izleyicisi, aktörü olmakla değil, sorumluluk almakla, elini taşın altına koymakla" olacağını belirtti.
2012 yılı Toplu Sözleşme görüşmelerine de değinen Genel Başkan Günay Kaya; "Hatırlayacağınız gibi Memur-Senin bir kazanımı olan Toplu Sözleşme hakkını geçtiğimiz yıl ilk kez gerçekleştirdik. Masaya giderken tüm kararları sizlerle istişare ederek aldık ve bütün kararlarımız ortak akılla çıktı. MEMUR-SEN ve TOÇ BİR-SENin talepleri sadece Genel Merkezlerde değil, tüm teşkilatlarımızda bir araya geldiğimiz temsilcilerin talep ve beklentileri doğrultusunda oluşmuştur" dedi.
4/B, 4/C VE KİTLERDE ÇALIŞANLARA KADRO İSTİYORUZ
4/B, 4/C ve KİTler de çalışanlara mutlaka kadro istediklerini belirten Genel Başkan Kaya; "Türkiyenin her sorunu bizim sorunumuzdur, çalışanlarımızın her derdi bizim derdimizdir. Onun için 4/Bli kardeşlerim, 4/Cli kardeşlerim yalnız değilsiniz. Sizin Ankarada güçlü sesiniz TOÇ BİR-SENdir, MEMUR-SENdir, bunu böyle biliniz.
"4 Haziran 2011 Sözleşmelilerin Kadroya Geçirilmesi Kararnamesi bir MEMUR-SEN, bir TOÇ BİR-SEN başarısıdır" diyen Kaya; Şimdi mücadelemiz hizmet kolumuzda sözleşmeli çalışan tüm 4/B ve 4/Clilere bu kadroyu çıkartalım. Yetmez KİTlerde kadro karşılığında çalışan kardeşlerimize istekleri halinde bu çalışanlarımızın da kadroya geçirilmesini, yetmez hizmet kolumuzdaki bakanlıklarda ve belediyelerde işçi statüsünde üniversiteli olan kardeşlerimiz var, onları da bu kapsam içine alalım. 4/Cli kardeşlerimiz Türkiyenin dramıdır, mağduriyetidir, onları da kadroya kavuşturalım" dedi.
Memur-Sen olarak Kasım ve Mart aylarında gerçekleştirilen Kamu Personeli Danışma Kurulunda kadro talebinin olmazsa olmazları olduğunu da sözlerine ekleyen Genel Başkan Günay Kaya; "Bu talebimizde asla esnememiz yoktur. Yani 4/Clilere mutlak kadro, 4/Blilere mutlak kadro diyoruz. Üniversite mezunu kardeşlerimizin de uzmanlıkları dahilinde çalıştırılmasını talep ediyoruz. İşte Memur-Senin kırmızı çizgileri bunlardır" dedi.
Kaya Yetkili Sendika TOÇ BİR-SEN olarak Nisan ve Ekim aylarında gerçekleştirilen Kurum İdari Kurullarında Unvan Değişikliği Sınavı yapılması talebine olumlu yanıt alınan Orman Genel Müdürlüğünde Mühendis, Tekniker ve Teknisyen kadrolarında Unvan Değişikliği sınavına katılacak personel ile 12 Mayısta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılacak olan Unvan Değişikliği sınavına katılacaklara da başarılar diledi.
ZORUNLU ROTASYONA BAŞLANGICINDAN İTİBAREN KARŞI ÇIKTIK
Orman Muhafaza Memurları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine de asla sıcak bakmadıklarını, yönetmeliğin tarafların görüş ve önerileri alınmadan, kapalı kapılar ardında, yangından mal kaçırırcasına alındığını belirten Kaya şunları söyledi: "Arkadaşlar amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil. Binlerce Orman Muhafaza Memuru çalışanlarımızın evini, yurdunu, düzenini bozacak, iş anlamında kuruma hiçbir getirisi olmayacağı gibi kayıplar yaşatacağı aşikar olan bu zorunlu rotasyonun yeniden gözden geçirilmesi için gerek Bakanla, gerek Müşteşarla gerek Orman Genel Müdürü ve Bakanlığın ilgili yetkilileriyle görüşerek bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirttik. Israrlarımız, taleplerimiz, çözüm odaklı görüşmelerimiz sonrasında, Eylül ayında Orman Genel Müdürlüğünce Bölge Müdürlüklerine gönderilen yazıda atamalar durdurulması talimatı verilmişti. Ancak uygulama Nisan ayında tekrar ısıtılıp yeniden uygulamaya konuldu.
Orman muhafaza memuru çalışanlarımız şunu çok iyi bilsinler ki TOÇ BİR-SEN olarak hukuki zemine taşıdığımız bu mağduriyetin sonlandırılması için canla başla çalışmaktayız" dedi.
TOÇ BİR-SEN MASADA KAZANDIĞI YANGIN FAZLA MESAİ ÜCRETİNİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANINA ÇOK MU GÖRÜYOR
Yangın Fazla Mesai Ücreti konusuna da değinen Genel Başkan Kaya; 666 sayılı KHK ile tüm kurumlardan kaldırılan fazla çalışma ücretinin 2012 ve 2013 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşme görüşmelerinde yeniden fazla mesai ücreti talebini çetin görüşmeler sonucunda alan tek sendikanın TOÇ BİR-SEN, tek kurumun ise Orman Genel Müdürlüğü olduğunu vurguladı. Kaya, 01.06.2012 tarih ve 28310 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun 60. maddesiyle; 1/1/2013 tarihinden geçerli olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatı kadro ve pozisyonlarında bulunan ve memur ve sözleşmeli personelden normal çalışma saatleri dışında orman yangınlarına doğrudan bilfiil müdahale edenlere döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere Mayıs ayı başından Kasım ayı sonuna kadar 50 saati geçmemek üzere 2012 yılı merkezi yönetim bütçe kanunda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin beş katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir" şeklinde kabul edilerek Toplu Sözleşmenin bir kazanımı olarak hayata geçirildiğini belirterek; "Kurumun sorumluluğunun, kurumun takdir yetkisinin, kurumun yapması gerektiği ama yapmadığının vebalini TOÇ BİR-SENe yüklemek, bize yapılacak en büyük hakarettir" dedi.
Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Orman Genel Müdürlüğünden; 1 Mayıs 2013 tarihi itibari ile talebimiz Toplu Sözleşmede kazanılan bu hakkın tüm çalışanlara nöbet sistemi getirilerek ödenmesidir. Bu konuda taşraya acilen bir uygulama talimatı gönderilmesidir.
Aksi takdirde TOÇ BİR-SENin ciddi mücadelesi neticesinde 2012 Toplu Sözleşme masasında Orman Genel Müdürlüğü çalışanları için kazandığı Orman Yangın Fazla Mesai ücreti ödemesinin, kurum tarafından kapsamının darlaştırılmak istenmesini asla kabul etmeyeceğiz.
TOÇ BİR-SENin Orman Muhafaza Memurlarının belediyelere ait toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması talebinin bir kazanıma dönüştüğü 2012 yılında yapılan Toplu Sözleşme görüşmelerinde kararın uygulanmasında bazı belediyelerce zorluk çıkarıldığını belirten Kaya, "Toplu Sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları kanun hükmündedir ve bu kararlarının uygulanmasının bir anayasal zorunluluktur" dedi.
LİSANS TAMAMLAMA HAMLELERİMİZ DEVAM EDİYOR
Lisans Tamamlama konusunda ise Genel Başkan Günay Kaya şunları söyledi: "İdari olarak sorunları çözdük, YÖKte ki Uzaktan Eğitim Merkez Müdürlükleri önünde ki engelleri YÖK eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan Başkanlığında YÖK Genelgesi ile aştık. 2008 yılı Toplu Görüşmelerine bakılacak olursa Uzaktan Eğitim Merkez Müdürlükleri önünde ki bu engellerin kaldırılması talebi TOÇ BİR-SENe aittir. On Dokuz Mayıs Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve birkaç vakıf üniversitesi de lisans tamamlama konusunda alt yapılarını tamamladılar. 2008 yılından bu güne kadar adım adım işlediğimiz ve görüşmeler yaptığımız Lisans Tamamlama konusu için, önümüzde ki dönem Meclise gelecek YÖK yasasının takipçisi olacağız" dedi. TOÇ BİR-SEN Kadın Kolları Genel Başkanı Emine AKGÜN de yaptığı konuşmada "TOÇ BİR-SEN Kadın Kolları Teşkilatı olarak "Hepimiz, birlikte daha güçlüyüz" diyerek çıktığımız bu yolda yetkili sendika olarak katettiğimiz mesafe asla tesadüf değildir. Gerek Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, gerek İl ve Şube Başkanlıklarımız ve gerek İş yeri temsilcilerimizin takdire şayan destansı mücadelesi sonucu Memur-Sen ve TOÇ BİR-SENin elde ettiği bu büyük başarı da kuşkusuz biz kadınların emeği ve katkısı önemli bir yer tutmaktadır. Kurulduğumuz günden bugüne kadar; erdemli bir duruş sergileyerek daima başı dik olarak verdiğimiz hak arama mücadelemizde özelde kamu çalışanlarının haklarını koruduk ve savunduk, genelde ise her türlü haksızlığa karşı mücadele ettik, temel insan hak ve özgürlüklerinden yana taraf olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi. Geçtiğimiz yıllarda, Kadın Kolları Teşkilatlanmalarına başlarken çekingen olan ve örgütlenmekten kaygı duyan kadınların, bugün bu yapılanmanın içinde ben de varım ve olmalıyım dediklerini belirten Akgün; "Şimdi TOÇ BİR-SEN Kadın Kolları Teşkilatı olarak bize düşen, bu güçlü ve önemli yapılanmanın içinde bulunmanın sorumluluğun bilinci ile hareket etmek, sendikal çalışmalarda daha aktif yer almak, kadınların toplumda ki yerini pekiştirmek ve onların sesi olmaktır" dedi.
TOÇ BİR-SEN Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısına katılan MEMUR-SEN Antalya İl Başkanı Süleyman Gökçende yaptığı selamlama konuşmasında TOÇ BİR-SEN ailesini Antalyada ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Türkiyede şehit kanından nemalanlara artık boyun eğmek zorunda değiliz diyen Gökçen, "Kan akmasın diye, kardeşlik sürsün diye, bize düşen ne varsa bedenimizi, ruhumuzu ortaya koymalıyız" dedi. Memur-Senin bu konuda bir model olduğunu dile getiren Gökçen bu ülkeye hizmet etmek istiyorsak Çanakkale Ruhunu bu milletin evlatlarına anlatmak, yaşamak ve yaşatmak zorunda olduklarını dile getirerek, amaçlarının 76 milyon insanımızın kardeşliğini tesis etmek olduğunu vurguladı. Gökçenden sonra bir selamlama konuşması da Memur-Sen Kadın Kolları Başkanı Berrin Sevil Kazancı tarafından yapıldı. Kazancı TOÇ BİR-SEN ailesi ile bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Gerçekleştirilen TOÇ BİR-SEN Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Eğitim ve İstişare Toplantısında katılımcılara Kişisel Gelişim Uzmanı Şaban Kızıldağ tarafından bir eğitim semineri verildi.
Toplantının ikinci gününde ise sağlıklı ve helal gıda kullanımını yaygınlaştırmak ve insanları helal gıda hakkında bilinçlendirmek maksadıyla kurulan Gıda ve İhtiyaç Maddelerini Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) uzmanı tarafından bir de seminer verildi.
Seminerde katılımcılara Helal Gıdanın İslamda ki Yeri ve Önemi, Helal Standart, Helal Sertifikalama, Helal Gıda Güvenliği, Helal Güvence Sistemi(HGS) hakkında bilgiler verildi.
Öğleden sonra ise TOÇ BİR-SEN Genel Başkanı Günay Kaya ve Kadın Kolları Başkanı Emine Akgün kadın kolları teşkilat üyeleri ile bir araya gelerek talep ve sorunlarını dinlediler.
Genel Başkan Yardımcıları Sabri Kızılkaya, Hüseyin Öztürk, Şahin Değirmen ve Fatih Doğan da düzenlenen başka bir toplantı da il ve şube başkanları ile yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek kendi branşlarında katılımcılarla genel merkezin çalışmalarını ve planlarını paylaştılar. İl ve Şube başkanlarının yönelttiği soruları da cevaplayan Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Ağustos ayı içerisinde yapılması planlanan Toplu Sözleşme görüşmesi öncesinde üyelerin taleplerini de alarak yol haritasını çizdi.