Tohumdan Çınara Dava Öncüleri Vefa Buluşması

Tohumdan Çınara Dava Öncüleri Vefa Buluşması

07 Haziran 2026 Pazar 10:48
Tohumdan Çınara Dava Öncüleri Vefa Buluşması

Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu’nun yetkili sendikası Toç Bir-Sen (Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası), çeyrek asırlık soylu mücadelesini anlamlı bir buluşmayla kutladı.

Yoğun katılımla gerçekleşen "Tohumdan Çınara Dava Öncüleri Vefa Buluşması" programına, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Milletvekilleri, Memur-Sen Onursal Genel Başkanlarından M. Fatih Uğurlu, Toç Bir-Sen Kurucu Genel Başkanı Osman Şimşek, Memur-Sen’e bağlı sendikaların ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Genel Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlık Bürokratları, Toç Bir-Sen’in kuruluşundan bugüne kadar emek veren teşkilat mensupları katıldı.

Bakan Yardımcısı Polat: "Toç Bir-Sen Bizim İçin Yol Göstericidir"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın selamlarını ileterek konuşmasına başlayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, Toç Bir-Sen’in kurulduğu günden bu yana sendikal mücadeleyi kuru bir kavga zemininden çıkarıp hizmet yarışına dönüştürdüğünü vurguladı.

25 yıl önce dikilen o ilk fidanın bugün kolları tüm Türkiye’yi saran muazzam bir çınar haline geldiğini belirten Bakan Yardımcısı Polat, şu ifadeleri kullandı:

“Toç Bir-Sen’i bir mektep haline getiren en büyük güç, onun kuruluş felsefesidir”

"Sizler; Bakanlığımızın en ücra köşesindeki bir orman işletmesinde, laboratuvarda, yayladaki ağılda her türlü zorlu arazi şartlarında gece gündüz demeden bu ülkenin gıda güvenliği ve yeşil vatanı için çalışan personelin hakkını aradınız. Toç Bir-Sen’i bir mektep haline getiren en büyük güç, onun kuruluş felsefesidir. Bu felsefenin merkezinde Hak, Emek ve Adalet vardır. Hak ararken kırmadan, dökmeden; adaleti savunurken mizanı kaybetmeden, bu ülkenin yerli ve milli değerleriyle barışık bir duruş sergilediniz. Bakanlığımız çalışanlarının haklarını koruma noktasında gösterdiğiniz yapıcı, kararlı ve ilkeli duruş, bizler için her zaman yol gösterici olmuştur.
 


Türkiye’nin en büyük emek hareketi MEMUR-SEN, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu’nun en güçlü temsilcisi TOÇ BİR-SEN’dir. Milletin bağrından çıkan bu güç; insanlığın sınıfta kaldığı gönül coğrafyamızda, sesini ve elini mazlumlara uzatmakta, yangınlardan sellere ve depremlere kadar Milletimizin zor gününde tüm imkanlarını seferber ederek gurur ve övünç kaynağımız olmaya devam etmektedir.”

Polat,  TOÇ BİR-SEN’in kuruluşundan bugüne kadar hizmet etmiş, emek vermiş, yönetiminde yer almış tüm teşkilat mensuplarına ve üyelerine teşekkür ederek, 25. yıl dönümünü tebrik etti.

 

Yalçın: "Toç Bir-Sen Çeyrek Asırlık İstikrarlı Bir Teşkilattır"

Programda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bir teşkilatın büyüklüğünün geçmişine ve emektarlarına verdiği değerle ölçüldüğünü belirtti. Toç Bir-Sen’in ulaştığı başarıdan gurur duyduklarını ifade eden Yalçın, şunları söyledi:

"Bir hareket başladığı noktadan itibaren istikametini bozmadan duyarlı ve kararlı bir şekilde yolculuğunu sürdürüyorsa orası bir dava ruhu taşıyordur. Geriye dönüp bakıyor ve emektarlarına değer veriyorsa orası önemli ve kıymetli bir teşkilattır. Bir iddiası, bir ideali varsa ve bu ideali için yolculuğunu kesintisiz sürdürüyorsa orası yarınlara uzanacak gelecekte de var olacak çok önemli bir örgütlenmedir.

Bu açıdan tüm Memur-Sen ailesi kurulduğu andan geldiği zamana kadar otuz beş yılı bulan emek mücadelesi içinde ilkesel tutumundan tavrından tarzından hiç ödün vermeden kurucu iradenin ortaya koyduğu iddia ve idealler çerçevesinde mefkuresine sadakatle geleceğe yürümüş ve bugüne gelmiş bir teşkilat olarak bugünden yarına geleceğe olan yolcuğunda da aynı iddia ve ideallerin peşinde yolculuğunu sürdürecek olan teşkilattır.

Memur Sen’imizin, çeyrek asrı bulmuş; önemli, disiplinli, tutarlı ve duyarlı teşkilatı Toç Bir-Sen’in 51 bin üye sayısına ulaşarak tüm kurumlarda yetkili sendika olması sebebiyle tüm teşkilatını canı gönülden tebrik ediyor, yürekten alkışlıyorum.

Toç Bir-Sen’imizin Tohumdan Çınara Dava Öncüleri 25. Yıl Vefa Buluşması çok önemli ve kıymetli bir buluşma. Çünkü bu buluşma, bu birliktelik, bu kardeşlik daha güçlü yarınlar için bir teminattır.

Hüseyin Öztürk Başkanımın şahsında geçmişten bugüne kadar bu teşkilata emek veren kurucu başkanımız Osman Şimşek’e, genel merkez yönetim kurulumuza, şube ve il başkanlarımıza bu teşkilata emek vermiş tüm emektarlarımıza  teşekkür ediyor, nice 25 yıllar diliyorum."

Öztürk: "Vefa, Geçmişten Alınan Emaneti Yarına Taşımaktır"

Konuşmasına Memur-Sen’in Kurucu Genel Başkanı Merhum Mehmet Akif İnan ve ahirete irtihal eden  dava arkadaşlarını rahmetle yâd ederek başlayan Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk ise "vefa" kavramının altını çizdi. Öztürk, "Bugün burada sadece geçmişe dönüp hatıraları yâd etmiyoruz; bir teşkilatın hafızasına sahip çıkıyor, mücadelenin ahdini tazeliyoruz. Vefa, bugünün insanına yön veren bir istikamet bilincidir" dedi.

Toç Bir-Sen’in 23 Mayıs 2001’de Osman Şimşek ve 23 kamu çalışanı tarafından zorlu şartlarda kurulduğunu hatırlatan Öztürk, sendikanın çizgisini şu sözlerle özetledi:

"Çatışmayı yöntem, ideolojik körlüğü kimlik zanneden anlayışların karşısında Toç Bir-Sen başka bir yol açtı. Bu yolun adı değerler sendikacılığıdır. Bizim sendikacılığımız sadece ücret ve bordro meselesi değildir. Emek, insanın haysiyetidir; ekmek, adalet meselesidir."

"Çalışanımızın Hakkını En Güçlü Şekilde Korumaya Devam Ediyoruz"

Tarım ve orman çalışanlarını "ülkenin sessiz kahramanları" olarak nitelendirilen Öztürk, gıda güvenliğinden orman yangınlarıyla mücadeleye, hayvancılıktan çevre korumaya kadar çok geniş bir alanda ter döken personelin Türkiye'nin geleceğini omuzladığını belirtti. Öztürk, "Toprağa sahip çıkmak vatana sahip çıkmaktır. Biz bu emeğin hakkını masada da sahada da korumaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

"51 Bin Kişilik Ulu Bir Çınar"

Genel Başkan Hüseyin Öztürk, 2015 yılında koydukları "Soylu Mücadelede 50.000 Üye" hedefini de geride bıraktıklarını, kararlı duruşlarından taviz vermediklerini vurgulayarak "Soylu mücadelemiz 25. yılında 51 bin kişilik ulu bir çınara dönüşmüştür. Bu onur tablosu hepimizin" dedi.

Mazlum Coğrafyalara Selam

Toç Bir-Sen’in küresel adalet krizine karşı da duyarlı olduğunu ifade eden Öztürk; Gazze, Filistin, Doğu Türkistan ve Yemen başta olmak üzere dünyadaki tüm mazlumların sesi olmayı sendikal ve insani bir sorumluluk olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

 

Şimşek: “Bu Mücadeleye, Bu Zafere Şahitlik Yapmak Büyük Bir Mutluluk”

Toç Bir-Sen Kurucu Genel Başkanı Osman Şimşek de yaptığı selamlama konuşmasında Vefa Buluşması’nda Toç Bir-Sen’e emek verenlerle birarada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bugün 25 yılın zirvesinden geriye dönüp baktığımda; 2001 yılında büyük bir inanç ve kararlılıkla, zor şartlarda o gün toprağa bıraktığımız tohumun, ulu bir çınar haline geldiğini görüyorum.

Kurucu Genel Başkan olarak; bu mücadeleye, bu zafere şahitlik yapmak büyük bir mutluluk, büyük bir gurur. 25 yıl önce başlayan bu mücadelenin daha da büyüyerek çok daha ötelere taşınacağına yürekten inanıyor, bu başarıda emeği olan, alın teri olan herkese teşekkür ediyorum."

 

Uğurlu: “Biz Tüm Gönüllere Giren Büyük Ve Güçlü Bir Emek Teşkilatıyız”

Memur-Sen Onursal Genel Başkanlarından M. Fatih Uğurlu da Memur-Sen’in sadece ücret sendikacılığı değil değerler sendikacılığında da bir marka olduğunu, öncü ve güçlü bir sivil toplumu olduğunun altını çizdi. “Biz tüm gönüllere giren büyük ve güçlü bir emek teşkilatıyız” diyen Uğurlu “Bu davaya, bu teşkilata emek veren, katkı sunan herkesi yürekten tebrik ediyor, Toç Bir Sen’e kazanımlarla dolu nice 25 yılar diliyorum” dedi.

Program, çekilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.