UYGULAMA ÜCRETLERİNİN DESTEKLEMELER ÜZERİNDEN ÖDENMESİNE İLİŞKİN KAZANIMIMIZ HAYIRLI OLSUN

UYGULAMA ÜCRETLERİNİN DESTEKLEMELER ÜZERİNDEN ÖDENMESİNE İLİŞKİN KAZANIMIMIZ HAYIRLI OLSUN

23 Şubat 2024 Cuma 06:47
UYGULAMA ÜCRETLERİNİN DESTEKLEMELER ÜZERİNDEN ÖDENMESİNE İLİŞKİN KAZANIMIMIZ HAYIRLI OLSUN

Yetkili Sendika Toç Bir-Sen olarak “Uygulama Ücretlerinin Desteklemeler Üzerinden Ödenmesi” ne ilişkin talebimizi azim ve kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelemiz neticesinde kazanıma dönüştürdük.

 

Yetkili sendika Toç Bir-Sen olarak, pandemi döneminde gündeme getirdiğimiz ve 2020 yılından itibaren Personel Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştirdiğimiz tüm Kurum İdari Kurul Toplantı Tutanaklarında imza altına aldığımız “Veteriner Biyolojik Ürünlerin Uygulama Ücretlerinin hayvan sahiplerinden alınması yerine, mevzuat düzenlemesi yapılarak, uygulama ücretlerinin desteklemeler üzerinden ödenmesi” yönündeki çözüm önerisi ile birlikte sunduğumuz talebimiz, azim ve kararlılıkla yürüttüğümüz mücadelemiz ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’nın ortaya koyduğu irade sonucunda kazanıma dönüştü.

Yetkili sendika olarak PERGEM ile 31.10.2023 tarihinde gerçekleştirdiğimiz son KİK Toplantısında söz konusu talebimiz ile ilgili olarak “Gerekli çalışmaların Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından koordineli olarak yürütülmesine” karar verilmişti.

KİK toplantısında imza altına alınan bu karar gereği, Genel Başkanımız Hüseyin Öztürk, 15 Ocak 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ahmet Gümen ile bir araya gelerek, “2024 yılı için uygulama ücretlerinin artırılması ve Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında ödenmesi” yönündeki talebimize ilişkin görüşme gerçekleştirdiler.

Bu toplantının ardından aynı gün Sayın Prof. Dr. Ahmet Gümen’in talimatlarıyla Genel Başkanımız Hüseyin Öztürk, Genel Başkan Yardımcımız Zekeriya Yazıcı, Personel Genel Müdürü Adem Dinç ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; yazılı olarak sunduğumuz “Öncelikle uygulama ücretlerinin Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında ödenmesi ve 2012 yılından sonra yaklaşık 10 yıl süreyle artış yapılmamış olmasının da dikkate alınarak, uygulama ücretlerinde 2023 yılı enflasyon rakamlarının üzerinde bir artış yapılması" yönündeki teklifimiz müzakere edilerek, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce gerekli iş ve işlemlerin yapılmasına oy birliğiyle karar verilmişti.

Toplantı kararı gereği, Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Gümen’in talimatları ile Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce çalışmalara hız verilmiş ve ilk olarak 26.01.2024 tarihinde Bakanlık ilgili birimlerine gönderilen resmi yazı ile uygulama ücretlerinde artış yapılmıştır.

 

Akabinde “Veteriner Biyolojik Ürünleri Uygulama Ücretlerinin hayvan sahiplerinden alınması yerine, mevzuat düzenlemesi yapılarak uygulama ücretlerinin desteklemeler üzerinden ödenmesi” yönündeki talebimiz ile ilgili olarak; 23 Şubat 2024 tarih ve 32469 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 8195 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararı ile “2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar”ın “Finansman ve Ödemeler” başlıklı 8. Maddesinin 18. Fıkrasında değişiklik yapılmış ve haklı talebimiz kazanıma dönüşmüştür.

İlk olarak çözüm önerisiyle birlikte 11.06.2020 tarihinde KİK tutanağında imza altına aldığımız ve 15.01.2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda tutanak ile neticelendirdiğimiz “Uygulama Ücretlerinin Desteklemeler Üzerinden Ödenmesi” ne ilişkin talebimizin kazanıma dönüşmesinde ortaya koyduğu irade nedeniyle başta Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı olmak üzere,  katkı ve destekleri için Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ahmet Gümen’e, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Dr. Ersin Dilber'e, Personel Genel Müdürü Sayın Adem Dinç’e ve emeği geçenlere çalışanlarımız adına teşekkür ediyoruz.

2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

Madde 8- Finansman ve Ödemeler

(18) Çiftçiler tarafından 2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi müracaat ve güncellemeleri için ödenen başvuru ücreti ile hayvanlara uygulanan tanımlama araçlarının ve Bakanlıkça uygulanan programlı aşıların bedelleri ile bunların uygulama ücretleri çiftçinin muvafakati alınarak T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından tarımsal destekleme hakedişlerinden mahsup edilir.